wtorek, 3 września 2013

Babka z nutellą i orzechami laskowymi



Pyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię!
Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW.

Babka z nutellą i orzechami laskowymi 

SKŁADNIKI:

120g miękkiej margaryny /masła
150g Nutelli
5 jajek (osobno żółtka i białka)
150g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
200 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Odzielamy białka od żółtek.
Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy.
W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.  Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
·         100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
·         50 g margaryny /masla
Masło roztapiamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej roztopienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz